Slik fungerer Zolas Solventilator
Hver minste solstråle er med på å gjøre hytta triveligere å komme til, uansett årstid!

Frisk uteluft trekkes inn i panelet gjennom et filter på baksiden. Viftene drives av den innbyggede solcelle. På sin ferd i panelet, varmes luften opp og luftfuktigheten reduseres.

Varm tørr luft blåses så inn i rommet gjennom en lufteventil i veggen. Det er viktig at der er lufteventiler andre steder i huset som er åpne, slik at der er gjennomlufting.

 Funksjon skisse Veggmodeller 

1

Modell Zolas Basic 100 og Zolas type «2 i en» har ikke Absorber plate, men ellers er funksjonen lik.

 

2

 Funksjon skisse Solventilator system for vinduer

Solventilator vindu

Vindu med integrert solventilator

Nyhet som integrerer vindu med solventilator via spalteventil.

Vinduet virker som en solventilator via et koblet vindu, og med fult gjennomsyn.

Passer der hvor der er behov for ventilering, f.eks. i kjeller, hytte eller i hjemmet.

 

Kontakt Zolas energi for ytterligere informasjon

 

  Funksjons skisse Pyramide

 3 4 

Solventilatorens påvirkning året rundt


Vår og høst
Luftfuktigheten er høyest om våren og høsten, og det er i disse periodene fuktproblemer ofte oppstår. Det er derfor viktig å begrense fuktigheten, særlig før vinteren setter inn og fukten blir sittende i vegger og tekstiler. I disse periodene er solen svært rik på energi selv om temperaturen utenfor er lav. Solventilatoren kan i disse periodene heve temperaturen betraktelig og bekjempe den relativt høye luftfuktigheten som oppstår.

På en solskinnsdag kan solventilatoren avfukte med en effekt på min. 5 liter. Når luftfuktigheten er nede på et lavt og sunt nivå, benyttes den overskytende energien til å heve temperaturen innendørs.

Hvis solventilatoren har jobbet for fult merker man i vinterhalvåret en vesentlig forskjell i både tid og energi på å få varmet opp, ved at fuktigheten i vegger, tak og tekstilene reduseres til et minimum. 


Vinter
I vinterhalvåret er både temperaturen og luftfuktigheten på sitt laveste.
I denne perioden går all energien fra solventilatoren med til å heve temperaturen i luftstrømmen. På en solskinnsdag i løpet av vinteren kan temperaturforskjellen heves mellom 20 til 40 grader avhengig av modell.

Snødekkede områder bidrar til ytterligere utnyttelse ved at solstråler reflekteres, og gir ekstra energi til solventilatoren. 

Sommer

På sommeren er luftfuktigheten lav og temperaturen ute relativ høy. Solventilatorens virkning er ikke stor hvis hus/hytte er i bruk, men for vinterhytter som ikke benyttes mye om sommeren er den konstante ventilering verdifull.